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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS  
MOUNTAIN VIEW FIRE RECOVERY  

 
Contact Information:   

• Tom Perry, building official:  760-965-3635, cell 760-937-5939 

• Jim Shoffner, building inspector:  760-924-1822 

• Jason Davenport, building inspector:  760-932-5433 

• Mike Jones, permit technician:  760-924-1825 

• April Sall, planning analyst:  760-932-5423 

• Louis Molina, environmental health director:  760-924-1845 

• Website:  http://monocounty.ca.gov/building  

• Inspection hotline:  760-924-1827 
 

GENERAL INFORMATION 
 

1. Does Mono County keep building plans on file for existing homes? 
Yes, we often have digital files for existing structures, but not always. Most recent homes (i.e., 
from the mid- to late 1990s to the present) are usually on file with us, but not always. Older homes 
(pre-1990s) often do not have plans available. Contact Mike Jones at 760-924-1825 for 
assistance with document requests. 
  

2. Can a house be built on an existing foundation? 
Applicants who wish to use the existing foundation system must have an evaluation of the 
foundation system performed by a California registered design professional as required by section 
405 of the 2019 California Existing Building Code (CEBC). This analysis shall state that the 
registered design professional has visited the site and investigated the condition of the existing 
foundation with the specific finding that the damaged building, if repaired to its pre-damage state, 
would comply with the provisions of the California Building Code (CBC). The evaluation shall also 
indicate if the existing foundation can adequately support the proposed re-built structure, and that 
all under-slab utility systems (such as drain, waste, vent, water, mechanical, electrical, etc.) are 
suitable for continued use. 
 

3. If I build on an existing foundation, what building codes apply? 
Should an existing foundation successfully be evaluated and approved by a registered design 
professional as described in item 2 above, then the replacement of original materials and methods 
of construction is allowed per Section 17958.8 of the California Health and Safety Code (H&S) for 
repairs to existing buildings.  Per this statute, the re-built structure must have complied with the 
codes that were in effect at the time of original construction. So long as the re-build does not 
continue or become a substandard building, then the codes that were in effect at the time of 
original construction may be applied.  In order to do this, evidence of a Mono County building 
permit and County- approved plans for the original unit must be provided by the applicant to 
establish that the building met the codes in effect at the time when the building was first 
constructed.  This will also help determine the exact build of the existing structure.  Mono County 
permit technician Mike Jones would be the resource for those who want to see if plans are still on 
record with the County. 

http://www.monocounty.ca.gov/
http://monocounty.ca.gov/building


4.   When a home is rebuilt, must it be built in compliance with current building codes? 
Yes. If the building is not constructed on the existing foundation and re-built as described in items 
2 and 3 above, the structure must be constructed according to current state building codes as it is 
no longer a repair, and is considered new construction. The state code in effect now is the 2019 
California Residential Code (CRC) which applies to one- and two-family dwellings and their 
accessory structures.  Buildings other than one- and two-family dwellings and their accessory 
structures must comply with the 2019 CBC. 
 

5.   Do I need a permit to re-construct a destroyed outbuilding that houses utilities? 
The 2019 CBC and CRC will allow for an accessory structure to be built without a permit so long 
as the building’s floor area is no more than 120 square feet, one story, detached from other 
buildings, and is used for utilities serving a primary dwelling.  The primary dwelling cannot have 
utilities restored to it if the dwelling is damaged to a point that prohibits safe human occupancy.     
If the outbuilding is greater than 120 square feet in area, then a permit is required, including a 
detailed site plan and engineered construction documents.   
 

6.   How is the County determining the amount of square footage that was on my property? 
The Building Division will rely on two sources of information: Existing building plans on file, and 
County Assessor data. However, the County will consider the square footages from formal 
documents, such as insurance papers or previous building permits. 
 
 
 

PERMITS 
 

7.   Is a demolition permit required for removal of a building or portions of a building that were    
      damaged or destroyed by the fire? 

Yes, a demolition permit is required per current state code (the 2019 CRC, section R105.1, and 
the 2019 CBC, section 105.1). This would include badly damaged foundations and fire burned 
debris.  These permits are typically an over-the-counter permit with associated fees waived, but 
could take up to a few days for processing given staff limitations and heavy workload. All 
applications for demolition will require Mono County Environmental Health’s approval prior to the 
issuance of a building permit relative to state requirements for fire-related demolition operations.  
Contact Louis Molina at 760-924-1845 for more information and for specific state guidelines and 
standards for the proper demolition and disposal of fire burned debris. 
  

8.   Is a building permit required to repair damage to a structure? 
Yes, a permit is required for repairs per current state code (the 2019 CRC, section R105.1, and 
the 2019 CBC, section 105.1). For buildings that were not totally destroyed and have minor 
damage (such as damaged deck joists and posts), the damaged members can be replaced on a 
like-for-like basis. These permit applications will be expedited similar to full re-builds and will be 
issued no later than three to five business days after the submittal, unless unusual circumstances 
are present. Engineering and building plans usually are not required for these types of minor 
repairs. 
 

9.   How long do I have to rebuild my permanent residence? 
There is no timeline on when you have to rebuild. However, once issued, building permits are 
valid for three years, so long as progress is being made on construction and regular inspections 
(one every six months) are being scheduled and conducted by the Mono County Building Division. 
Additional extensions of time beyond three years are possible with a written request to the 
Building Official. 
 
 
 
 



 
10.  What documents are needed for a building permit submittal?  

All required plans and documents required for a rebuild permit are identified on our building permit 
application, which is available on website at http://monocounty.ca.gov/building  A complete 
submittal and detailed building plans often translate into quicker review times. The site plan must 
also be detailed, as multiple departments and agencies are using the site plan for their reviews 
that must be completed prior to permit issuance.  For buildings that will be re-built on a like for like 
basis on an existing foundation as described above in items 2 and 3, copies of the County 
approved plans will be required to be submitted in addition to the other submittal documents.  All 
building permit submittals for fire re-builds will be expedited, with first review comments for 
building being issued in 5-7 business days excluding shipping time.  Reviews and approvals from 
Mono County Planning, Public Works, and Environmental Health, in addition to special districts 
(such as local fire departments and utility districts) are needed prior to permit issuance.   
 

11.  Once I have all permit submittal documents ready, how do I submit them for the permit? 
 Submittals can be accepted and processed with a hard copy submittal, or with a digital submittal.  

Due to COVID-19 measures, the preferred method is to send by mail to:  Michael Jones, P.O. Box  
347, 1290 Tavern Road, STE 138, Mammoth Lakes, CA  93546.  Hard copy submittals can be 
accepted and processed at both the Bridgeport and Mammoth Lakes offices.  Drop off and pick up 
bins are located at the front entries of both buildings. The Bridgeport office is located at 74 N. 
School Street (the Annex I building), and the Civic Center in Mammoth Lakes, located at 1290 
Tavern Road.  Building permit applications can be obtained at 
https://monocounty.ca.gov/building/page/building-permit-applications-0 
Digital submittals must be submitted to:  mjjones@mono.ca.gov.   

       For all permit submittals, Mike Jones will be the primary staff contact for permit processing and 
issuance.  Please contact Mike at mjjones@mono.ca.gov or at (760) 924-1825 for specific 
guidance on all submittals and the permit process. 

 
12.  What is needed for a minor electrical or utility permit to get power and utilities turned back 

on? 
       We will be able to quickly process permit applications for re-energizing damaged electrical 

equipment and other utilities if the primary dwelling is intact and OK for human habitation.  These 
utility permits do not authorize any demolition and debris removal operations, and will not be 
issued for utilities to fire damaged buildings unsafe for human occupancy.  Liberty Energy and 
other utility providers must receive authorization from Mono County in order to have utility service 
turned back on.  Please complete and sign the over-the -counter permit application and submit it 
per item 12 above.           
 

13.  What are the County fees associated with permits? 
 Permit fees for the reconstruction and repair of structures that were damaged or destroyed are 

waived. This is applicable only for the property owners who experienced a loss due to the fire. 
This includes building permits, demolition permits, and associated electrical and utility permits. 
Additionally, fire district fees are waived for rebuilding structures destroyed by the fire. 

 
14.  What about school district fees? 
      Since school district fees are developer fees, these fees do not apply to the reconstruction of 

homes destroyed in the fire. This exemption would apply for the original square footage of the 
destroyed structure, plus a maximum of 500 additional square feet. However, if the rebuilt square 
footage of the new structure exceeds the original square footage plus the extra 500 square feet, 
then fees would apply to that additional square footage.  Property owners will need to take an 
exemption form, which will be provided during the building permit process, to the school district 
office to request the exemption. 
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RESIDENTIAL FIRE SPRINKLERS 
 

15.  Are residential fire sprinklers required in reconstructed buildings that were destroyed in 
       in the fire? 

Yes, residential fire sprinkler systems are required per the 2019 CRC, section R313 for new 
construction where the entire building, inclusive of the existing foundation, is demolished.  For 
repairs of existing buildings reconstructed on an existing foundation as described in items 2 and 
3 above, residential fire sprinklers would not be required if the original building’s permit was 
applied for before January 1, 2011.   

  
 16. Are there legal exemptions that would allow omission of residential fire sprinkler systems 
       for rebuilt structures?   
      No. County staff has contacted numerous state agencies and other jurisdictions in the state to 

research this topic, with the consistent and clear message that sprinklers may not be exempted 
for new construction. However, as indicated above in this document, a building may be repaired 
and reconstructed to the codes in effect at the time of original construction as per items 2 and 3 
above.  In addition, manufactured homes do not require residential fire sprinklers. 

 
17.  Who can assist with the plan preparation and installation of residential fire sprinklers? 

      There are a various designers and contractors who can perform these services. Please contact 
Building Division staff for contact information. 

 
18.  Do I need a licensed fire protection contractor to design and install the sprinkler system? 
       No, a fire sprinkler designer may do the design work and furnish plans, which can be used to 

submit to the Building Division that would allow flexibility with who would do the installation later 
in the building phase. However, a licensed C-16 fire protection contractor can prepare plans and 
do the installation, but often will require their client to use them for both the plans and installation. 

  
  19. What types of residential fire sprinkler systems are available? 
      There are two different types of sprinkler systems to select:  An anti-freeze system, and a multi-

purpose system. The anti-freeze system is the type that is isolated from the rest of the building’s 
domestic plumbing, and provides freeze protection such that heat need not be maintained in the 
building. The multi-purpose system is a non-anti-freeze system connected to the building’s 
domestic plumbing system and serves sprinkler heads similar to other plumbing fixtures. The 
multi-purpose system is generally less expensive than the anti-freeze system, and is suitable for 
primary homeowners, but requires the interior temperature of the building to be maintained at a 
level that will prevent the pipes from freezing.  

 
 
   
      
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


